top of page
בעז זלמנוביץ

לך, לך למדבר


"ארץ מלוחה רוח וזעם הלוחמים חזרו הו, כסער. " (חיים חפר)


המדבר אויב או ידיד? את השאלה הזו שאלו מאז שחר ההיסטוריה הצבאות [וגם שאינם אנשי צבא] שנעו לאורך החוף הים תיכוני של אפריקה - מרחבי לוב ומצרים בואכה עמק הנילוס. גם במלחמת העולם השנייה התחולל מאבק ממושך לאורך ציר החוף הדק והארוך בין בריטניה, ובין צבא איטליה ולאחר מכן כנגד שועל המדבר, רומל, והקורפוס האפריקאי שלו. מאבק שהוכרע במאי 1943, לאחר שהכוחות הברית כבשו את טוניסיה.

מי שהפך את המדבר, ים הדיונות, מרחבי המלחות, רכסי הסלעים, החום, הקור, השמש, המרחקים, הבדידות, הצמא והזבובים לידיד היו קבוצת המדבר ארוכת הטווח (Long Range Desert Group). אגדות רבות נרקמו סביב הקבוצה, עוד במהלך המלחמה. לא מעט ספרים נכתבו עליה ועל גיבוריה. גווין מירטיימר (Gavin Mortimer) הוא היסטוריון וכותב שופע שמתמחה בכוחות המיוחדים במלחמות העולם. בספר שהכותרת שלו נועדה כנראה למכור. כי מה מוכר יותר מ-SAS? הוא מתאר את הקמת הקבוצה המיוחדת הזו על ידי הגאולוג וחוקר המדבר Ralph Alger Bagnold, שאסף ואימן את ראשוני הפטרולים, ועל סמך ניסיונו הקודם אפשר את ההישרדות, את התנועה ואת הניווט בים החול.

הספר הוא מרתק. ניתן ללמוד ממנו רבות על אופן החשיבה (ככול שאתה מרחיק מעבר לקווי האויב, הישרדותך מובטחת יותר), על מנהיגות של קבוצות קטנות במצבי לחץ, על "השימוש" במיומנויות טבעיות ומותאמות לאופי (למשל, הנווטים, שהיו הגורם החשוב ביותר במדבר, וזכו למעמד מיוחד), על לדעת מתי לפנות מקום לאחרים (כפי שעשה Bagnold, כאשר הבין שהקמת הקבוצה הסתיימה וכישוריו כמפקד אינם מספקים), על אילו כוחות מתאימים לאיזו משימה (למשל הכישלונות כאשר שימשו לפשיטות ופעולה בקווי המגע), ועל איך מתאימים את היכולות לאחר שהמדבר הסתיים ועוברים לאירופה (למשל מתאמנים בבית הספר ללוחמה הררית בלבנון, ומשנים טכניקות ותרגולות על בסיס המורשת והיכולות הבסיסיות של היחידה), ועוד ועוד.

[וגם למדתי שלא היו אוסטרלים בקבוצה, אלא היה הייתה מבוססת מפקדים וחיילים בריטיים עם פטרולים של חיילים מניו-זילנד (הפטרול הראשון) ומרודזיה].

#ספר על אנשים אמיצים, על מלחמה, על מאבק בשטח ובאויבים. מומלץ ביותר לחובבי ההיסטוריה הצבאית. מירטיימר יודע לספר את סיפורם של הלוחמים במדבר.

תקראו ותהיו נחמדים, כי מה האפשרות האחרת?

ויש גם שיר על הימים ההם...


145 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page