top of page
  • בעז זלמנוביץ

על תל המוות והגבורה



כבר כמעט שלוש שנים אני עובד עם המחלקה להיסטוריה של צה"ל [שאגב יש לה אתר במרשתת]. הסיבה שראש המחלקה לקח אותי לסייע היא, כנראה, בגלל היותי חי"רניק עם חיבה להיסטוריה. כלומר, יכול לקדם דברים, ובמקרה הזה לסייע בפרסום מחקרים היסטוריים שנכתבו במחלקה ולא פורסמו לציבור הרחב. המשימה הראשונה שנטלתי בה חלק הייתה פרסום מחקרי ששת הימים [סופת אש במדבר על הזירה המצרית; לכבוש את ההר על הזירה הירדנית; משברי גלים על חיל הים] וגם את להסיר את האיום על הלחימה ברמת הגולן. אז אחרי שעשיתי פרסומת לעצמי ולספרים ערכתי, הגיע הזמן שנגיע לספר שבגללו התכנסנו. לא?

הרצון לספר את הסיפור שלך, ולשלב אותו בהיסטוריה הוא עז. כך גם רצון לוחמי


צ'סלב מילוש

הקרב העז והאכזר על תל פאחר ב-9 ביוני 1967. בקרב של גדוד 12 וכוחות נוספים מחטיבת גולני, שריון וארטילריה, נפלו 34 לוחמים בראשם המג"ד ורבים מהמפקדים. כפי שכתב צ'סלב מילוש [מתוך תרגומי דוד וינפלד] "העבר אינו מדיק", וקשה או אי אפשר לשחזר בדיוק את שקרה. אבל צריך להשתדל. לא כמו שעשה הספר 'טורפי לילה' אודות סיירת גולני, למרבה הצער.

לעומת זאת שלמה מן שעוסק בחקר קרבות מלחמת ששת הימים [ניתן לראות את העבודה החשובה שהוא עושה באתר נעמוש] פרסם לפני שנתיים ספר מקיף על הקרב - 'תל התעלות' (ספרי ניב, 2017). מן משחזר בפירוט רב את קורות הקרב על בסיס מקורות מגוונים. מקורות ראשוניים וביניהם: יומני המבצעים, תשדורות הקשר, התחקירים שלאחר הקרב; והמחקרים ההיסטוריים [מן נוזף בתחקיר המחלקה להיסטוריה]; וגם ראיונות ושחזורים שעשה בשנים האחרונות עם משתתפי הקרב. הספר מביא גם מחומרי הגלם, וגם שוזר את מהלכי הקרב ואת הכוחות הרבים שפעלו לא תמיד בתיאום לכדי תמונה קוהרנטית יחסית.

#ספר על קרב תל פאחר, פרטים, כוחות, תעלות וגם האנשים שנתנו הכל. מומלץ ביותר למי שמתעניין בהיסטוריה צבאית ובמחיר של המלחמה.

תקראו ותהיו נחמדים, תזכרו יש מחיר לחיים כאן ואל תשרפו את החברות בגלל הפוליטיקה.

ויש גם שיר על התל והאנשים - אהובה עוזרי עושה את זה אחרת.


177 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page