top of page
בעז זלמנוביץ

יסוריו של הטקטיקן


שער 'על הטקטיקה' של פרידמן

טקטיקה (Tactics) היא, כך כתוב ב'מילון למונחי צבא' (מגן, 1951) שליקט וסידר אברהם עקביה וערך סעדיה גולדברג: "תורת התפעול של יחידות קרב: התכנון והביצוע של תנועה במשך הקרב ולפניו, והשימוש בכוח לוחם בשדה הקרב." עוד נכתב בהגדרה שכתבו אנשי שרות ההדרכה של ההגנה, כי: "טקטיקה נבדלת מאסטרטגיה, שעניינה התכניות המקיפות של אומה נלחמת, ומ"מנהלה" שעניינה בפעולות הבלתי-קרביות של גוף צבאי" [המילון למונחי צבא, עמ' 303]. אבל טקטיקה היא לא רק, כפי שלימד אותי חורחה שהוא מומחה גדול לכדורגל, המערך שבו מעמידים את שחקני הקבוצה באזורים ("הזונים") השונים במגרש, אלא היא תלויה ביכולות הפיזיות והשכליות של השחקנים השונים, באימונם, בלכידות הקבוצתית, במנהיגות של המאמן והשחקנים הבולטים (מישהו אמר מסי?), וגם כמובן בתנועה המתוכננת והמתוזמרת הנדרשת מהשחקנים על מנת לתקוף ולהבקיע או להגן. יש אם כן גורמים רבים שמנחים את הטקטיקנים בדרך שבה הם מובילים את הכוח שהם והן מנהיגים ומפקדים עליו להשגת המשימה שהוטלה עליהם בשדה הקרב או במגרש הכדורגל.


משוריין - צלם בעז זלמנוביץ (2017)

תיאורית-על המציבה עקרונות או עיקרים של הטקטיקה היא מעשה חשיבה וכתיבה מורכב ונועז. ב' א' פרידמן, קצין לשעבר בצבא ארה"ב, מנסה לעשות זאת בספר שתורגם לעברית ביוזמת המכללה לפיקוד טקטי (מלט"ק) - "על הטקטיקה - תיאוריה של ניצחון בקרב" (מודן, משרד הביטחון ומערכות, 2022, תרגום איגמי בע"מ [עוד נחזור לעניין התרגום]). כפי שהסביר גדעון שרב המדריך הראשי של המלט"ק, שמאז שיצא ב-1953 ספרו החשוב של אלוף איתן אבישר (פון פרידמן) - '2500 שנות טקטיקה', לא יצא ספר בעברית שמנסה להניח מסד תיאורטי מבוסס היסטוריה צבאית של הטקטיקה. בכך חשיבותו של הספר, אבל האם הוא מצליח במטרה הקשה ששם לעצמו? פרידמן מסביר כי מטרת הספר היא: "לא לשמש מדריך לניצחון במצב ספציפי, אלא להציג מערכת משותפת של מונחים ומסגרת קוגניטיבית להערכה ולניתוח של אירועי עבר ותכניות לעתיד. זה הדבר היחיד שתאוריה יכולה לספק." [עמ' 19]. המסגרת התפיסתית שפרידמן מציב מבוססת על זו של פולר, אשר בחר ובשכל להבחין בין שלוש קבוצות של עקרונות או עיקרי הטקטיקה. הקבוצה הפיזית שמבוססת על השכבה שיסודותיה נכתבו על ידי ז'ומיני: תמרון, מסה, עוצמת אש וקצב המבצעים; עיקרי טקטיקה מנטליים: הונאה, הפתעה, בלבול והלם; ועיקר טקטיקה מורלי אחד שמכונה 'לכידות מורלית' ויש לו חשיבות עצומה. [עמ' 37]. עיקר הספר הוא הסברם של מושגים אלה והקשר שלהם האחד עם האחרים [עמ' 101-41]. בחלק זה נבחנת הקוהרנטיות של התיאוריה, וכן גם החולשה הספר של פרידמן.


אלילה - צלם בעז זלמנוביץ (איילון, 2017)

לא קראתי מספיק היסטוריה צבאית, תיאוריה צבאית וספרות העוסקת בניתוח קרבות ובעיקרי הטקטיקה בשביל לבקר את פרידמן, אבל הוא נדרש, כפי שהציב את האתגר לעצמו, להסביר לקורא ההדיוט הצבאי הממוצע, כמוני למשל, את מבנה העל של הטקטיקה. והוא מתקשה בכך. ראשית בגלל המורכבות של בניין העל בכללותו, ושל המושגים כל אחד מהם בנפרד. ההפרדה בין תמרון, שהוא מפרש בעיקר כתנועה, ובין מסה, ועוצמת אש היא בלתי אפשרית וכמובן שאין ליתרון טקטי. תמרון הוא "תנועת כוחות משולבת באש לשם השגת עמדת יתרון ביחס לאויב" [מילון למונחי תו"ל, 1996, עמ' 288]. ויש שיגידו "תנועת הכוחות כך שיביאו את עוצמת האש למיקום שיאפשר פגיעה באויב ויאפשר יתרון עליו". בכל מקרה אני לא הצלחתי להבין הקשר והבדלה בין עיקרי הטקטיקה של פרידמן, ובעיקר בדיון אודות העיקרים המנטליים. יתכן שחלק מחולשת הספר נובעת מהתרגום. מניסיוני הדל בתרגום מושגים ומונחים בעולם תורות הלחימה, האסטרטגיה והטקטיקה, הדבר מורכב ומסובך עד מאוד. במקרה הנוכחי תרגם את הספר מי שהציע את המחיר הנמוך ביותר וחבל שכך. מוטב היה שהוצאה הייתה לוקחת עורך מקצועי-צבאי [עדו הכט או אורן האס למשל] שהיה מתאים את התרגום המכונתי משהו של הספר לעולם המושגים והמונחים של צה"ל. התרגום של הספר נועד הרי עבורו. לדוגמה המונח שבספר נקרא "נקודת נמוגות הניצחון". זהו תרגום המונח culminating point או The Culminating Point of Attack אשר בצה"ל מכונה כיום "נקודת נמוגות ההתקפה" ובעבר קראנו "נקודת נמיגות הכוח". ולא ניכנס כאן למורכבות של המעבר מהמקור הפרוסי Kulminationspunkt [תודה לאורן]. זו דוגמה אחת מיני רבות. חלק ניכר מהדוגמות ההיסטוריות לקוחות מן הסתם מהיסטוריה הצבאית של ארה"ב והיכרות הקורא העברי בה, לפחות שלי, איננה טובה. נדרש היה לשלב בספר מפות [אם כי כמובן תמיד יש ברשת]. בנוסף, נדמה כי חלק מהדוגמות נאנסו בברוטליות על ידי פרידמן בשביל שיתאימו לתזה שלו. מנגד לדברים אלה, הספר עוסק בנושאים רבים נוספים בתמציות כפי שניתן לקרוא בסקירה שכתב גל פרל. בכך יתרונו וחשיבותו של הספר, והטעם בו לקורא הצבאי, שהוא מרפרף על עיקרים ורעיונות בתחום הטקטיקה ומאפשר הצצה ראשונית בהם, שכן תיאוריה כוללת של הטקטיקה לא מצאתי בו.


#ספר שפותח צוהר חלקי על התיאוריה של הטקטיקה בשדה קרב. לצריכה של קציני צה"ל בסדיר ובמילואים ביחד עם קריאה רבה של היסטוריה צבאית והגות צבאית.


עברנו מאחראי אבל לא אשם ללא אשם ולא אחראי? מה זה חשוב, תקראו ותהיו נחמדים.


ויש גם שיר

The sky was blue and icy

And all around

There was no sound

It was oh so nice to be

Free from the city.


257 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page