top of page
  • בעז זלמנוביץ

איך מייסד לסקוב את ההדרכה בצה"ל ואכל מרורים מעובדי הנמלים.


לסקוב (1952) - צילום דוד אלדן לשכת העיתונות הממשלתית

חיים לסקוב הרמטכ"ל החמישי של צה"ל הוא מדמויות המפתח למיסודו וארגונו של צה"ל. בסוף ינואר 1958, בגיל 39 מונה לתפקיד כשאחריו שורה של תפקידים בהגנה, בצבא הבריטי ובצה"ל. החוברת (זה קישור לחוברת) - רב-אלוף חיים לסקוב (המחלקה להיסטוריה של צה"ל, 2019) שכתב רס"ן גיא אביעד היא חלק מסדרת ביוגרפיות קצרות, אך מקיפות על הרמטכ"לים. חוברת זו משלימה את ששת הרמטכ"לים הראשונים. הביוגרפיות מתארות את מהלך חייהם, וגם אם מתמקדות בתקופת הרמטכ"ל, לא מתחילות משם, ונמשכות גם בפועלם לאחר פרישתם מכס מפקד הצבא.


[אם הגעתם עד לכאן, אז מגיע לכם גילוי נאות - אני עובד במחלקה להיסטוריה של צה"ל].


בכל מקרה, לא נחזור כאן על תולדות לסקוב ועלילותיו, שכן הן מופיעות בחוברת, וגם בביוגרפיה שכתב עליו מרדכי נאור [לסקוב – ביוגרפיה, הוצאת כתר ומשרד הביטחון – ההוצאה לאור, 1988]. אבל כדאי להתמקד בשני עניינים. הראשון, העיסוק בהדרכה, הכשרות ואימונים שאפיין את לסקוב, מעבר להיותו מפקד קרבי. לסקוב הוביל תהליכים חשובים בראשיתו של צה"ל [ואף קודם לכן] בתחום זה. כאשר השיא היה בהיותו ראש מה"ד (במהלך מלחמת העצמאות ועד 1951). לסקוב נהג לכתוב בנושאים הללו בכתב העת 'מערכות'. ניתן לשער שנושא זה היה קרוב ללבו כתוצאה מהרקע החיפאי ומלימודיו בבית הספר הריאלי, והוא הושפע מארתור בירם מייסד בית הספר ומגישתו לחינוך טרום צבאי, ומאנשי ההגנה הנוספים בחיפה שעסקו בהדרכה במסגרת הארגון, כדוגמת יעקב דורי.


העניין השני הועלה מקריאת הביוגרפיה של לסקוב, ושל חלק מהרמטכ"לים הראשונים, ותשומת הלב אליו הוסבה על-ידי גיא אביעד, הוא המשך פעילותם למען בניין הארץ בדרכים אחרות. דורי כנשיא הטכניון במשך שנים רבות; מקלף כמנכ"ל מפעלי ים המלח [כאשר עוד חשבו שהם רכוש של כלנו ולא של טייקונים]; וצבי צור כעוזר שר הביטחון ולאחר מכן כיו"ר ומנכ"ל של חברות רבות. כפי שכתב שרגא הר-גיל במעריב במארס 1966 על התופעה, והסביר שהקצינים הבכירים רואים בדרך זו כהמשך ישיר להשפעה על עיצוב המדינה ועתידה.


במקרה של לסקוב הוא שימש, בין השאר, כמנכ"ל רשות הנמלים. בתפקיד זה פעל להקים את נמל אשדוד (תחילת הקמה יולי 1961). "בראייתו של לסקוב", כפי שכותב אביעד, "הייתה זו זכות להיות שותף לבניינה של הארץ אך לא פחות מכך גם משום תרומה נוספת לביטחונה של מדינת ישראל". מתיאור בחוברת עולים המאמצים של לסקוב, לתכנן, לתאם ולהוביל את הקמת הרשות ולפיתוח הנמלים, אך גם את המרורים, החרולים והסרפדים שהאכילו אותו עובדי הנמלים והסתדרות העובדים. עובדה היא שעד היום היחסים ש"מוסדו" טרם תקופת לסקוב ובתקופתו משפיעים על תפקוד הנמלים, זכויות העובדים וכוחם הרב.


#ספר או פרק נוסף בתולדות הרמטכ"לים של צה"ל. כתובה בבהירות ובענייניות. כלי מצוין ללמוד תולדות צה"ל ומדינת ישראל.


תקראו ותהיו נחמדים, בפקודת הרמטכ"ל.


ויש גם שיר, לכבוד תפקיד מפקד חיל האוויר שגם אותו מילא לסקוב.






230 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page