סוף השנה וסקירותיה הכוללניות דוחק, והתחייבתי לעצמי שנסיים את הסקירות ולו הקצרצרות על הספרים שנקראו בשבועות, ואפילו בחודשים האחרונים. כזכור לקוראי הנאמנים, בזמן האחרון פרסמתי קובצי סקירות שהוקדשו להוצאות העצמאיות 'נהר ספרים' ו'תשע נשמות' וסקירה מעורבבת מכמה מההוצאות העצמאיות אהובות עלי, וגם כמה קוקטיילים של ספרות עיונית ופרוזה מסוגות שונות. הפעם ערבוב חזק של ספרים שלחלקם מגיע מדור משלהם ואחרים שאפשר לקרוא.
הנה ספר שקיבלתי מאוריאל קון מו"ל תשע נשמות בשבוע הספר לפני כחצי שנה [זה היה גילוי נאות] וקראתי במהלך השבועות שלאחר מכן. 'ארץ. חלב. דבש. - חיות ממשיות וגופים מדומיינים' (תשע נשמות ו-Park Books) שכתבו וערכו רחל גוטסמן, תמר נוביק, עידו גינת, דן חסון ויונתן כהן הוא ספר תערוכת הביתן הישראלי בביאנלה ה-17 לאדריכלות בוונציה. הספר הקטן אך העבה מכיל תמונות ומסמכים היסטוריים ממגוון מקורות, וטקסטים שנכתבו עבור הביאנלה והספר. הספר מתבונן בנופים של הארץ, בחיות הבר ובחיות המשק, ובאופן בו: "תוך עשורים בודדים הפך דימוי ה"חלב והדבש" - שבמשך דורות לא היה אלא הבטחה אלוהית מעורפלת, חלום אוטופי של מולדת או דימוי של גן עדן באחרית הימים - לתוכנית פעולה. ביטויים כגון "הפרחת השממה" ו"כיבוש המדבר" הפכו ליעדים רשמיים של מוסדות השלטון,"[עמ' 028]. הספר מחולק לשלושה חלקים: ארץ - המציג את הגיאוגרפיה הממשית והמתפתחת, המדומיינת והנחקרת של ארץ ישראל; חלב ודבש - המראה את התפתחות משק הפרה, הדבורה והעז ובכלל זאת את הביות, המינים, וגם הארכיטקטורה של הבתים, הרפתות והמשקים החקלאים; והאחרון - מי-מרום עוסק במים שיובשו באגם החולה והחרבת העושר ומגוון הצמחייה ובעלי החיים ששקקו בו. בקיצור הרבה חומר לחובבי הארץ ותולדותיה במגוון תצורות. מומלץ לא רק למדריכי טיולים.
פרימו לוי הוא לא רק מסופרי ומתעדי השואה החשובים ביותר, אלא גם כותב נהדר שעסק ב'דברים האחרים'. זאת למרות שלא ניתן לו ולקורא לברוח מהמרה מכימאי לסופר כאשר שעשה ניצל מהמוות במחנות. 'מקצועות של אחרים' (הקיבוץ המאוחד הספריה החדשה, 2021, תרגום מאיטלקית יונתן פיין) הוא אסופת מסות שפורסמו בעיתונות במשך עשור. המסות הללו, כותב לוי: הן "חדירות אל מקצועות אחרים, ציד לא-חוקי בשטחים פרטיים, התגנבות יחידים אל מרחביהן האדירים של הזואולוגיה, האסטרונומיה, הבלשנות - מדעים שמעולם לא למדתי באופן שיטתי,"[עמ' 5]. כפי שהבטיח, הספר עוסק בפרפרים וחיפושיות, בכוכבים ובעכבישים, במילים ובמשמעותן, אך גם על קריאה: "אני מודה בלי גאווה, אדרבה, מתוך בושה: התיאבון שלי לספרים חדשים הולך ופוחת, ואני נוטה לקרוא שוב את אלה שאני כבר מכיר. כשם שעם השנים מתמתן הרצון (או שמא מתמתנת היכולת?) לקשור חברויות חדשות, ומעדיפים להעמיק את הקיימות: אולי נגלה עוד קמט, או דווקא איזו מעלה שלא הבחנו בה עד כה."[עמ' 245]. וגם על כתיבה ומשמעותה. הביוגרפיה של חייו נכרכת בכל המסות, ומבטו האישי מתבונן בעולם, במקצועות ובדברים בזוויות מיוחדות ומעניינות. חובה לקרוא מסה אחת או שתיים לפני השינה.
לפני שבועיים, אולי שלושה, נחשפתי לסדרת מכתוב שנוסדה ופועלת ממכון ון ליר. הסדרה, כך שמעתי בשיחה שהתקיימה ביריד בבית אריאלה בין יהודה שנהב-שהרבני עורך הסדרה ובין איאד ברגותי שהוא אחד משני עורכי המשנה עסקה בסיבות לתרגם ולפרסם ספרות ערבית מהמזרח התיכון ובכללה ספרות פלסטינית ולהקדיש לכך מפעל שלם. העיקרית שבהן, היא שכמעט לא מתרגמים ספרות שכזו, ואנחנו 'הוילה' במזרח התיכון מתעלמים מהעושר הספרותי שסביבנו ומפחדים מתרבות האחר. בכל מקרה מבלי להיכנס לוויכוחים פוליטיים, תרבותיים וגו', קניתי כמה מספרי הסדרה. קראתי ראשון את ספרו של ברגותי - 'סיפור עכאא'י' (פרדס, מכון ון ליר, 2021, תרגום ברוריה הורביץ ויהודה שנהב-שהרבני). ברגותי לוקח אתנו לסוף מלחמת העולם השנייה, לחברה הערבית בארץ-ישראל (פלסטין), למשקעי המרד הערבי, לכדורגל כמפלט וכמקור לגאווה לאומית ולחומות עכו (עכאא'י): "הרומן שלפניכם מגולל פרשה עלומה מתולדות פלסטין, סיפור אמיתי שגונב לאוזנַי קרעים קרעים. במשך שנים ארוכות אספתי פיסה לפיסה וניסיתי לצרף מהחלקים תמונה שלמה. עכשיו אפרוש אותה בפניכם." סיפור שמבוסס על מקרה אמיתי, על פאיז ע'נדור שנבחר למאמן הראשון של נבחרת הכדורגל של פלסטין, על משפחתו ומותו הרדוף של אביו, ועל אהבה ועל מעמד האישה. חיים ביקום המקביל לחברה היהודית לפני 1948. כתוב היטב ומעניין ולא רק בגלל שמדובר בהוויה שאנחנו לא רואים.
”הָרִים הַגְּבֹהִים לַיְּעֵלִים סְלָעִים מַחְסֶה לַשְׁפַנִּים:“ (תהלים, פרק קד, פסוק יח). לפני זמן מה נפטר לן ארונסון שהדריך שנים בבית ספר שדה עין גדי וחקר את היעלים. לא הכרתי אותו אבל הספר שכתב 'היעלים מלכי המצוקים' (מסדה סדרת חצב, 1982) עומד שנים בכוננית בית הורי. אזכורי שמו של ארונסון ברשתות, גרמו לי לגאול את הספר מבדידותו ולקרוא בו. החיות המדהימות - היעל הנובי - שכמעט נכחדו הן כיום נפוצות יותר, אם כי הסכנה לא פשה. בספר מתאר ארונסון שעקב אחריהם ולמד את התנהגותם, את הייחוס המשפחתי של היעל, את אורחות חייהם, את הרבייה, גידול הצאצאים ועוד ועוד. מעבר לפן המדעי, תיאור הדברים הוא מהפן האישי ושל ההיכרות האינטימית של המחבר עם היעלים. בספר צילומים רבים מאת המחבר וצלמים רבים אחרים ובהם גייל רובין שנרצחה בבריכות הדגים של מעגן מיכאל על ידי חוליית המחבלים הרצחנית שביצעה את פיגוע כביש החוף (11 במארס 1978). ספר למתעניינים בטבע הישראלי.
לקינוח ספר מתח שקראתי השבוע. שמתי לב שחזרתי בשבועות האחרונים לקרוא בסוגה זו, אולי עייפתי מעט מספרות מאתגרת. אולי. את ספרו של מייקל קונלי - 'מפענחים' (מודן, 2009, תרגום מאנגלית רוני בק) לא קניתי בגלל שמו המהולל של הסופר, שמסתבר שכתב הרבה ספרים שרבים מהם תורגמו לעברית. בכל מקרה לא הכרתי את כתיבתו או ששכחתי שקראתי משהו ממנו, ולכן קניתי אותו בגלל שעלה 10 (עשרה) שקלים באחד המבצעים באחת מחנויות של 'גם ספרים'. בכל מקרה קונלי אפקטיבי ביותר ובאמצעות הבלש 'הקשוח' הארי בוש, שמסתבר שחזר מפרישה, הוא מצטרף למחלקה לפשעים לא פתורים. בוש ביחד עם שותפתו נדרשים לפענח תיק משנת 1988 בעקבות דנ"א שנמצא על אקדח שהיה קשור לרצח נערה צעירה. תסבוכת של אינטריגות פנים-משטרתיות, פושעים זוטרים גזענים, חברות מבית הספר, משפחה שהתפרקה. את כל המטבוחה הזו, קונלי מבשל היטב. ביחס לכלל שעל הקורא לגלות את הרוצח או הרוצחת או הרוצחים ביחד עם הבלש הקשוח, הרי קולני עומד בו באופן סביר, אם נמצא עוד ספר שלו בחינם או ב-10 (עשרה) שקלים נקרא גם אותו. ספר אפשרי לחופשת הכריסטמס הקרובה.
#ספר או בעצם חמישה. חלקם מומלצים ביותר וחלקם אפשריים.
הגל חמישי כבר כאן. תפעילו שיקול דעת, ובכל מקרה תקראו ותהיו נחמדים.
ויש גם שיר
על צידו נטה הברוש לא נשבר את צמרתו הרכין עד עשב. והנה, מול הים קם הברוש ירוק ורם.
#ספר #קונלי #לוי #ברגותי #ארונסון #ארץ_חלב_דבש #מקצועות_של_אחרים #סיפור_עכאאי #היעלים #המפענחים #מודן #מסדה #תשע_נשמות #מכתוב #הספריה_החדשה
留言